direct contact

Levensduur rieten dak

Wat is de levensduur van een rieten dak? In het algemeen is de levensduur van een rieten dak zo’n 25 tot 35 jaar. Er zijn uitzonderingen waarbij de levensduur zelfs 50 jaar of meer is. Kun je de levensduur van een rieten dak zelf beïnvloeden? Jazeker! De levensduur wordt namelijk bepaald door een aantal factoren. Welke dat zijn leggen we in dit artikel verder uit.

 

De hellingshoek van uw rieten dak

Hoe langer uw rieten dak droog is hoe beter het is voor de levensduur van het dak. De hellingshoek van het dak is voor de afwatering cruciaal. Bij een grotere hellingshoek wordt het regenwater beter afgevoerd. Op vlakke daken blijft het water meer liggen. Hierdoor bestaat er meer kans op rotting van het riet. Ook dakkapellen, knikken en hoeken in het dakoppervlak kan de afwatering bemoeilijken.

Omgevingsfactoren

Ook de omgevingsfactoren hebben invloed op de levensduur van je rieten dak. Denk hierbij aan de plaatsing t.o.v. de zon en de ligging. Zoals eerder beschreven: hoe droger uw dak des te beter het is voor de levensduur van het dak. Dus wanneer uw rieten dak veel zonlicht krijgt, is dit bevorderend voor uw dak. Uw dak is hierdoor minder lang vochtig. Vocht kan algengroei veroorzaken en die kunnen het riet aantasten. Ook mos groeit harder en meer als je dak vochtig is.

Een andere factor is de ligging, denk hierbij bijvoorbeeld aan een rieten dak dat onder een boom staat. Dit zorgt ervoor dat er minder zonlicht op het dak is. Wat weer veroorzaakt dat het riet langer vochtig blijft.

 

Soorten levensduur

Als wij het over levensduur hebben bestaan er eigenlijk twee soorten namelijk: de functionele levensduur en de esthetische levensduur. Functioneel is hoe lang het dak waterdicht blijft dit is zoals eerder vermeld meestal 25-35 jaar. De esthetische levensduur is wanneer een nieuw dak mooier oogt dan een oud dak.
Vaak worden de rieten daken vervangen omdat het esthetisch mooier oogt.

Verlengen van de levensduur van uw rieten dak

Om de levensduur van uw rieten dak te garanderen, is goed onderhoud noodzakelijk. De kosten van goed onderhoud van het rieten dak vallen in het niet bij de totale kosten van de vervanging van het dak. Een professionele dakdekker kan het onderhoud het beste voor u regelen!

RietBehoud is een ervaren dakdekker in Zoetermeer en de regio om Zoetermeer heen. We kunnen uw dak impregneren, zodat uw dak jarenlang meegaat. Het bestaande mos op uw dak kunnen wij ook voor u verwijderen. Wij kijken daarbij in de eerste plaats naar de huidige staat van uw dak. Zo kunnen wij onze aanpak aanpassen en professioneel te werk gaan. Met onze ervaring kan uw dak jarenlang meegaan. Wilt u de levensduur van uw rieten dak verlengen vul dan onderstaand het contactformulier in. Ook voor reparatie of het aanleggen van een nieuw rieten dak kunt u bij ons terecht.

 

Vragen over de levensduur van een rieten dak?

Meer informatie nodig over de levensduur van een rieten dak ? Of vragen over onze werkwijze, materialen waarmee we werken en/of de kosten? Neem contact met ons op en wij beantwoorden uw vragen graag. Dit kunt u doen door het contactformulier in te vullen. Verder zijn wij ook telefonisch of via de mail bereikbaar. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

Projecten

Wij hebben met liefde deze projecten onderhouden