direct contact

Uw rieten dak beschermen tegen dieren

Riet is een natuurproduct en dit trekt daardoor andere dieren aan dan een standaard dak. Het is belangrijk te vermelden dat dieren rondom uw dak niet per se schadelijk of gevaarlijk zijn. Op deze pagina leggen we u uit, hoe de bescherming van een rieten dak tegen dieren eruit ziet en wanneer u wel en niet zou moeten ingrijpen.

 

Invloedsfactoren

De hoeveelheid ongedierte in- en rondom uw rieten dak is sterk afhankelijk van enkele factoren. Zo duiken beestjes eerder op in bosrijke omgevingen of na natte weersomstandigheden. Daarnaast is de kans op ongewilde gasten groter als er al mos en algen op het dak groeien. Het is dus verstandig om bij het plannen van het onderhoud van uw rieten dak hier rekening mee te houden.

Kleine dieren in uw rieten dak

Er zijn verschillende soorten beestjes, die in uw rieten dak kunnen wonen:

Het vaakst voorkomende ongedierte in uw rieten dak is de stofluis. Stofluizen houden van een vochtige omgeving en zullen het dus vooral na de herfst erg naar hun zin hebben in uw dak. De beestjes zelf zijn klein, bruin en onopvallend. Een paar stofluizen in uw dak kan weinig kwaad, maar mocht het aantal blijven groeien, dan kan er wel degelijk schade ontstaan. Het goede nieuws is dat bij droog weer deze diertjes ook vanzelf weer weggaan.

Daarnaast kun je ook last hebben van processierupsen. De processierups is een van de bekendste overlastgevers. De brandharen van deze beestjes kunnen in de lente huid- en oogklachten geven, waardoor het vooral als bewoner vervelend is dit beestje als gast te hebben.

Ook rietmijten kunnen op een rieten dak voor overlast zorgen. Wanneer u uw oude riet vervangt, kunnen deze kleine beestjes naar beneden vallen, waardoor ze vooral bij rietdekkers huidirritatie kunnen veroorzaken. Ook voor de omliggende planten in de tuin is dit een onwelkome gast, die schade kan veroorzaken. Rietmijten kunnen met het blote oog niet waargenomen worden. Net zoals bij stofluizen verdwijnen ze, zodra het buiten droger wordt.

Een ander klein beestje die u kan tegenkomen zijn springstaarten. Deze kleine bruine beestjes van ongeveer 6 mm doen hun naam eer aan en springen weg bij gevaarlijke situaties. Ze leven van schimmels op het rieten dak en zijn, net zoals de stofluis, pas in grote getale overlastgevend en schadelijk voor uw rieten dak.

Tot slot kunnen ook spinnen het erg gezellig vinden in uw rieten dak. Spinnen zijn nuttig voor de natuur, maar kunnen wel vogels, die het dak kunnen aantasten, aantrekken. Ook hier is het dus zaak om het dak goed in de gaten te houden.

 

Rieten dak beschermen tegen vogels

Zoals eerder vermeld kunnen vogels afkomen op spinnen en andere kleine beestjes in uw dak. Maar vogels zijn daarnaast ook nog eens liefhebber van riet en geef ze eens ongelijk! Riet is uitstekend nestmateriaal en vogels zijn natuurlijk geweldige buren, dus is het echt nodig om een rieten dak te beschermen tegen vogels? Uiteindelijk wel. Vogels kunnen riet uit uw dak blijven trekken, waardoor dit kan beschadigen en verzakken. Wat u eraan kunt doen? Een nep valk of sterk schitterend materiaal ophangen. Mocht het leed al geleden zijn, dan kan een professionele dakdekker uw dak weer voor u herstellen.

 

Schade door ongedierte voorkomen en bestrijden

Rietbehoud levert al meer dan 10 jaar vakmanschap met het voorkomen en behandelen van schade aan uw rieten dak. Of het nu gaat om het repareren van uw rieten dak, mos op uw rieten dak of ongedierte in uw rieten dak. Heeft u vragen over uw eigen rieten dak? Of vragen over onze werkwijze, materialen waarmee we werken en/of de kosten? Neem contact met ons op en we beantwoorden uw vragen graag. Dit kunt u doen door het contactformulier in te vullen, te mailen of ons te bellen.

Direct een vraag over een rieten dak?

Mail of bel ons gerust! Wij beantwoorden graag al uw vragen.

Info@rietbehoud.nl
06-48082992